Beter een lage spaarrente...

Sparen loont niet meer, dus dan maar zoeken naar een andere bestemming voor het geld. Zo kun je denken, maar dat is niet de juiste insteek.

Al jaren zitten de spaarrentes op een zeer laag niveau. Er zijn verschillen tussen de diverse banken, maar de verschillen zijn vaak te klein om over te stappen. Het maakt namelijk maar weinig uit als je 0,1 procent meer spaarrente kunt krijgen. Mogelijk gaat de bank met op dit moment een hogere spaarrente volgende week een verlaging doorvoeren.

De periode met de lage rentes uitzitten?
Sparen is een manier van geld opzij zetten met relatief weinig risico. Een bank kan omvallen, maar door het Depositogarantiestelsel heb je een garantie tot 100.000 euro. Deze garantie verstrekt de Nederlandse staat. Met een en/of rekening heb je zelfs een garantie tot 200.000 euro. Je kunt ervoor kiezen om het geld op andere manieren beter te laten renderen, maar daar kleven weer risico’s aan. Beleggen in aandelen, op een beleggingsrekening of in Bitcoins is risicovoller. Kiezen voor beleggen kan voor geld dat je de komende jaren niet nodig hebt.

Wanneer kiezen voor beleggen in plaats van sparen?
Voor het beleggen in aandelen of via beleggingsfondsen wordt vaak gekozen voor geld dat bestemd is voor een doel op langere termijn. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het vormen van een kapitaal ter aanvulling op het pensioen of om het huis mee af te lossen. Over bijvoorbeeld 20 jaren gerekend maak je met beleggen statistisch gezien een beter rendement in vergelijking met sparen. Dat zegt niets over de toekomst, maar is gebaseerd op het verleden. Voor een korte periode van bijvoorbeeld een aantal jaren kunnen de alternatieven voor het sparen een te groot risico vormen. Overweeg je om te beleggen? Laat je dan goed adviseren.

Investeren in Bitcoins in plaats van sparen?
Er komt steeds meer belangstelling voor Bitcoins en andere cryptomunten. Maar pas hiermee op! De koersen zijn zeer bewegelijk en van factoren afhankelijk waar je moeilijk de vinger op kunt leggen. In één dag kan de waarde met 20 procent stijgen, maar van een daling met hetzelfde percentage moet je ook niet opkijken. De toekomst van de cryptomunten is moeilijk of zelfs niet te voorspellen. Wees dus voorzichtig met investeringen hierin.

Geef je spaargeld in ieder geval niet uit omdat het sparen toch niets meer oplevert. Ook zonder een rendement op het geld is het een prettig gevoel om een kapitaal(tje) achter de hand te hebben. Hogere spaarrentes gaan een keer weer komen, maar wanneer durven wij niet te zeggen.